Pleje af de frivillige handler om at skabe et imødekommende, anerkendende og socialt godt miljø. Det er en fordel med klare opgave– og ansvarsfordelinger med medbestemmelse og fleksible muligheder for at udføre arbejdet. Det er ligeledes en fordel, at de frivillige får vejledning og mulighed for at udvikle sig socialt og fagligt.
Det er vigtigt at være opmærksom på den enkeltes motivation for at være frivillig - og at huske, at deres motiver kan ændre sig over tid. Pleje af frivillige bør derfor løbende tilpasses og imødekomme de individuelle behov, så de frivillige i overensstemmelse med jeres forventninger kan udvikle sig til gavn for den enkelte og for jeres forening. Nogle gode råd i forhold til fastholdelse af borgere med anden etnisk baggrund:
- Sørg for, at de frivillige føler sig godt forberedt og klædt på til opgaverne
- Giv mulighed for prøve forskellige funktioner eller at få nye opgaver
- Giv ansvar og plads til kompetenceudvikling
- Giv mulighed for erfaringsdeling med andre frivillige
- Styrk følelsen af fællesskab ved sociale arrangementer
- Overvej jeres holdninger til mad og alkohol: nogle muslimer drikker eksempelvis ikke alkohol eller spiser svinekød eller kød, der ikke er halalslagtet
- Tag hensyn til de kulturelle forskelle og undersøg, om der er særlige hensyn, I bør tage
- Hæng en højtidskalender op med overblik over kristne, jødiske, muslimske, buddhistiske, sikhiske og hinduistiske højtider – Foreningen Nydanskere udgiver en hvert år
- Vær opmærksom på den skriftlige kommunikation, men brug gerne mails eller sms, hvor teksten kan oversættes via Google translate og læses flere gange
- Tal om de frivilliges positive bidrag og visualiser, hvordan de gør en forskel – eksempelvis ved at hænge billeder af succesfulde begivenheder og erfaringer op på opslagstavler
- Skab engagement og god stemning gennem ros og anerkendelse. Som frivillig skal du føle, at nogen vil drage fordel af dit arbejde og støtte - du gør en forskel!
Det kan anbefales at have en nedskreven frivilligpolitik, hvor der er klare retningslinjer for den frivillige indsats – hvad forventer I af de frivillige, og hvad kan de frivillige forvente af jer? Det kan være med til at synliggøre de fælles rammer og værdier for den frivillige indsats og imødekomme vanskelige situationer. Center for Frivilligt Socialt Arbejde har udarbejdet en guideline til at udarbejde en frivilligpolitik, som kan findes på deres hjemmeside.
Giv støtte
Gennem det frivillige arbejde kan der opstå mange forskellige spørgsmål eller eventuelle problemer og bekymringer, som er vigtige at følge op på og drøfte. Derfor kan det være vigtigt, at de frivillige har mulighed for at søge støtte og vejledning løbende og gennem planlagte frivilligsamtaler med en leder eller en frivilligkoordinator.
Frivilligsamtalen giver de frivillige en mulighed for se på dagligdagen, hvor det er muligt at reflektere over eget arbejde og derigennem få ny indsigt. Det handler også om at få belyst det, der går rigtig godt, og på denne måde bruge de positive erfaringer konstruktivt.
En række eksempler på situationer, der kan arbejdes med i frivilligsamtalen:
- Hvilke opgaver synes jeg godt om, og ønsker jeg nye opgaver/ansvarsområder?
- Hvad har jeg lært, og hvad ønsker jeg at blive bedre til?
- Det var en ubehagelig oplevelse, hvordan tackler jeg det?
- Hvorfor påvirker den situation mig så meget, at jeg bliver ved med at tænke på den?
- Hvad er særligt udfordrende?
Formålet med frivilligsamtalen er:
- At tage vare på sig selv og ’kollegerne’
- At dele erfaringer
- At sikre en løbende motivation og udvikling af den enkelte
- Sikre kvalitet i arbejdet og udvikling af foreningen og dens aktiviteter
Støtte og vejledning handler således ikke kun om håndtering af problemer. De giver mulighed for bedre dialog i jeres organisation, hvor alle opfordres til at give udtryk for deres udfordringer, meninger og forslag. Det giver også mulighed for at give positiv feedback og fortsat at motivere de frivillige og er dermed et kraftfuldt værktøj, når det kommer til fastholdelse af frivillige.