Et stærkt civilsamfund er mangfoldigt
Inklusion af mennesker med handicap, funktionsnedsættelse eller kronisk sygdom
Mangfoldighed må ikke reduceres til køn og alder. Blandt de 12 procent af brugerne på Frivilligjob.dk, der angiver, at de har en kronisk sygdom, et handicap eller en funktionsnedsættelse, og de vil i lige så høj grad gøre en forskel som personer, som ikke lever med de samme udfordringer.
En forening kan arbejde på tusind måder for at opnå sit formål. Der kan være situationer eller målgrupper, hvor det kan være mest hensigtmæssigt, at frivilliggruppen fx primært består af kvinder. Men det er samtidigt nødvendigt, at foreningen bliver bevidst om, at ’unge kvinder’ ikke er en homogen gruppe, men også er mangfoldig i sin egen ret.
Den frivillige verden rummer mange muligheder, men det er ikke alle, der naturligt kan få adgang til dem. Det er forståeligt, at organisationer efterstræber fokuseret rekruttering af frivillige, men de skal passe på, at det ikke betyder, at de bliver lukket land for de personer, som ikke passer ind i standard frivillig-skabelonen. Derfor arbejder vi aktivt for, at Frivilligjob.dk bliver et digitalt værktøj, som kan være brobygger mellem foreninger og personer, som ønsker at gøre en forskel, uanset hvilke udfordringer de har med i bagagen.
Læs mere her.
Værdifulde netværk
Civilsamfundet fremmer forpligtende fællesskaber omkring meningsfulde aktiviteter, som inddrager mennesker i sociale netværk og giver adgang til nye ressourcer og muligheder. Civilsamfundet opbygger på den måde social kapital. Det vil sige, at netværk eller relationer kan opfattes som en form for kapital, man som individ kan være i besiddelse af. Mennesker med et godt netværk har eksempelvis bedre adgang til social støtte og nemmere ved at få et arbejde eller nye venner, fordi det at indgå i forskellige netværk giver adgang til mellemmenneskelige ressourcer. På samme positive måde kan en forening med et godt netværk få adgang til ny viden og nye samarbejdspartnere, en større faglig udvikling og en mere bæredygtig konstruktion. Det er således af stor værdi at indgå i mange netværk, fordi fællesskabet giver støtte og gør det nemmere at forfølge individuelle og kollektive mål.
Læs mere her.
Mangfoldig rekruttering og gensidig relation
Vi mener, at frivilligt arbejde er for alle, og at alle kan være frivillig, fordi alle har ressourcer og kan bidrage med forskellige kompetencer og erfaringer - og at ingen ønsker at blive reduceret til deres begrænsninger, etniske tilhørsforhold, sociale status, handicap eller til en diagnose. Vi tror på og har erfaring med, at alle gerne vil bidrage og at en god frivillig oplevelse kan skabe en livsforandring for den enkelte. Det at gøre noget for andre og at tage ansvar for fællesskabet er nemlig bekræftende og opbyggende for ens selvværd og livsglæde.
Det er et dilemma, når vi med fokus på mangfoldig rekruttering på en gang fremhæver den enkeltes ressourcer og samtidig udpeger mennesker, som kan have særlige forudsætninger eller kræve en særlig indsats at rekruttere og fastholde. Det kan nemlig give den enkelte en følelse af, at man er anderledes eller reelt ikke er en ligeværdig del af fællesskabet. Vi må omvendt også erkende, at der er grupper, som ikke føler sig velkomne i de frivillige foreninger, og at nogen føler sig ekskluderet og diskrimineret i det danske samfund. Og at nogen har brug for en ekstra håndsrækning for at blive og vedblive med at være frivillig.
Læs mere her.
Hvad nytter mangfoldighed?
Ved at inddrage flere frivillige får I mange forskellige ressourcer, erfaringer og kompetencer, som kan bidrage med ny viden og unikke perspektiver. Borgere med anden etnisk baggrund kan eksempelvis have en bedre forståelse for mennesker med den samme baggrund som dem selv og være i stand til bedre at imødekomme deres ønsker og behov. De kan på den måde måde være med til at identificere udfordringer og barrierer og være med til at udvikle nye initiativer eller sikre kvaliteten af de eksisterende.
Vi har foretaget en undersøgelse omkring mangfoldig rekruttering blandt frivillige foreninger, der bruger frivilligjob.dk. Vores mål var at få mere viden om politik, praksis, muligheder og barrierer i forhold til at rekruttere frivillige fra forskellige grupper, som kan være i udsatte situationer eller som ikke deltager i frivilligt arbejde i samme omfang som andre; mennesker med en anden etnisk baggrund, mennesker med forskellige fysiske handicaps, psykisk sårbare, hjemløse, misbrugere samt folk på kontanthjælp, førtidspension eller langtidsledige.
Læs mere om undersøgelsen her.
Borgere med anden etnisk baggrund
Borgere med anden etnisk baggrund end dansk er en meget forskelligartet gruppe med baggrund i mange forskellige nationaliteter, kulturer, familiemønstre, religiøse og sociale tilhørsforhold. De har forskellig tilknytning til Danmark, da nogle er født og opvokset her, mens andre er udvekslingsstuderende, udenlandske medarbejdere med ledsagende familiemedlemmer, personer med permanent opholdstilladelse eller flygtninge.
Der er visse barrierer for frivilligt engagement, men relationer kan bygge bro og skabe betydning for muligheder of deltagelse.
Læs mere her.
Rekruttering og fastholdelse
Mange foreninger skaber et stærkt socialt fællesskab med et tæt sammenhold, hvor de frivillige identificerer sig med foreningens formål og med hinanden i en fælles sag. Frivilliggrupperne kan helt naturligt blive meget homogene, fordi de ofte rekrutterer frivillige gennem deres nære netværk. Der kan samtidig skabes rammer eller en kultur, der kan have karakter af uskrevne regler, som kan være svære at gennemskue for andre eller gøre det svært for nye at blive en del af fællesskabet. Hvis I ønsker et mere mangfoldigt fællesskab, kan det derfor være en fordel, hvis I arbejder strategisk med jeres frivilligmiljøer og rekrutteringsstrategier, så I bevidst rekrutterer andre typer frivillige og mennesker med andre kompetencer, end I normalt gør.
Læs mere om rekruttering og fastholdelse her.
Civilsamfundet bygger bro
Denne del af frivilligjob.dk er udarbejdet som en del af strategien ”Civilsamfundet bygger bro”, der med støtte fra Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet blev iværksat i 2013 og løber frem til foråret 2017. Formålet er at styrke civilsamfundets rolle i integrationsprocessen og at styrke inddragelsen af borgere med anden etnisk baggrund i civilsamfundet og i foreningslivet for at give dem adgang til et fælleskab, der både danner, uddanner og skaber aktive medborgere.
Strategien består af otte konkrete initiativer, hvor FriSes rolle har været at sætte fokus på civilsamfundets rolle og mulighed for at rekruttere borgere med anden etnisk baggrund som frivillige.
Læs mere om de andre projekter under indsatsen her.
Inspiration
FriSe har i udarbejdelsen af denne sektion af friviligjob.dk været inspireret af eksisterende viden og publikationer fra eksempelvis Dansk Flygtningehjælp, Røde Kors, DGI, Projekt Dobbeltminoriteter under Danske Handicaporganisationer, Frivilligcenter Vesterbro-Kgs. Enghave-Valby og Center for Frivilligt Socialt Arbejde. Vi har endvidere gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt foreninger for at undersøge praksis, muligheder og barrierer.
Sitet bygger således på forskellige kilder og indskriver sig i en lang række af publikationer, som på forskellige vis har fokus på borgere med anden etnisk baggrund og på rekruttering og fastholdelse af frivillige.
Læs mere om de andre projekter med fokus på samme emne her.