For den enkelte frivilige kan der være forskellige fordele ved deltagelsen i frivilligt arbejde afhængigt af interesser, ressourcer og situation. Ser vi på, hvorfor mennesker generelt vælger at engagere sig som frivillige, er nogle af de mest almindelige motiver:
- at gøre en forskel for andre – og en selv
- at man er berørt af et bestemt problemstilling og ønsker at støtte sagen
- at møde nye mennesker og udbygge sit netværk
- at bruge eksisterende færdigheder og få ny viden, erfaring og kompetencer
- at få noget på CV'et og stå stærkere i forhold til uddannelse eller job
Fordelene kan være af en anden karakter for mennesker, som føler sig ensomme og uden for fællesskabet eller som er vant til at blive betragtet som brugere i stedet for bidragsydere. For dem handler det netop ikke om, hvor de kan søge hjælp, men hvor de kan hjælpe til og være en nyttig og eftertragtet ressource. Det giver den enkelte mulighed for at ændre deres selvbillede, reducere deres ensomhed og at forbedre livskvaliteten. De frivillige foreninger fra vores spørgeskemaundersøgelse fremhæver følgende fordele for de frivillige:
- Bedre sociale relationer og ressourcer
- Succesoplevelser og større selvtillid, og at de frivillige bliver bedre til at håndtere egne problemer
- En mere meningsfuld hverdag og at holde sindet væk fra hverdagens tanker og problemer
- Større indsigt i foreningslivet og bedre integration i lokalsamfundet
- Tættere på en uddannelse eller et arbejde
SFI’s frivillighedsundersøgelse peger på forskellige begrundelser for være frivillig. De to topscorere er at gøre noget på et område, som optager en, og at deltage i et fællesskab. Dernæst følger at gøre noget, som er vigtigt for lokalsamfundet, og at blive mere tilfreds med sig selv. På femte- og sjettepladsen følger at lære nyt og få praktisk erfaring. De mere karriereorienterede begrundelser som at få et bevis eller noget til ens CV scorer ikke så højt som de øvrige begrundelser.