Frivillig og på offentlig ydelse
Hvis du modtager dagpenge, efterløn eller en anden offentlig ydelse, gælder der en række regler, som du bør være opmærksom på, hvis du ønsker at være frivillig.
Vi anbefaler denne guide til frivillige på offentlige ydelser, som Center for Frivilligt Socialt Arbejde (CFSA) har udarbejdet. Leder du efter de specifikke regler for dagpenge eller efterløn anbefaler vi CFSAs guide til regler for frivillige på dagpenge eller efterløn.
Derudover opfordrer vi dig til at kontakte din a-kasse, fagforening, dit jobcenter eller din sagsbehandler, inden du starter i et frivilligt arbejde for at være sikker på, at du overholder regler for din situation. Det er dit eget ansvar at sikre, at du overholder reglerne i din givne situation.
Frivillig aktivitet eller frivilligt ulønnet arbejde?
Regeringen vedtog i 2017 nye regler for frivilligt arbejde på dagpenge eller efterløn. Med aftalen blev de tidligere timegrænser hævet - du kan læse aftalen i sin helhed hos Beskæftigelsesministeriet.
Du skal særligt være opmærksom på den type frivillig indsats, som du lægger. Der skelnes mellem.
- Frivillig aktivitet - kendetegnet ved, at den ikke udbydes som almindeligt lønarbejde som fx at være besøgsven.
- Frivillig ulønnet arbejde - kendetegnet ved at være arbejde, som udføres frivilligt og ulønnet i en almennyttig organisation og kunne i princippet udbydes som almindeligt lønarbejde som fx jurist i en retshjælp.
Alt efter hvilken type indsats, som du lægger, har det konsekvens for, hvor meget du må udføre af den uden at risikere at blive trukket i ydelse. Derfor anbefaler Frivilligjob.dk altid, at du kontakter din a-kasse, fagforening, jobcenter eller sagsbehandler for at få en forhåndsgodkendelse af din frivillige indsats.
I princippet er der ingen øvre timegrænse, hvis din indsats kan betegne som en frivillig aktivitet, men du skal være opmærksom på, at der stadig er krav om, at du står til rådighed for arbejdsmarkedet.
Ligeledes er der krav om, at det frivillige arbejde udføres i en frivillig forening, hvilket efter de nye regler også kan være en idrætsforening, som ellers ikke førhen har været omfattet fuldt ud af reglerne for området. Det er væsentligt at bemærke, at hvis du udfører frivilligt arbejde i en kommune eller en virksomhed, kan det blive modregnet i din ydelse.
Hvis du sidder med et spørgsmål, du ikke kan finde svaret på, er du naturligvis velkommen til at kontakte os.
Det er vigtigt, at du afklarer med din a-kasse, hvordan de vil kategorisere din frivillige indsats, da der skelnes mellem frivillig aktivitet og frivilligt ulønnet arbejde. Frivillige indsatser kategoriseret som frivillig aktivteter er der som udgangspunkt ikke timebegrænsning på, men du skal være anderledes opmærksom, hvis indsatsen kategoriseres som frivilligt ulønnet arbejde; her er der en timebgrænsning på gennemsnitligt 10 timer om ugen for dagpengemodtagere og 15 timer for efterlønnere (vær opmærksom på månedligt timeloft).
Det har samtidig indflydelse, hvor og under hvilke omstændigheder det frivillige, ulønnede arbejde udføres, da frivilligt, ulønnet arbejde inden for drift og vedligeholdelse medfører fradrag i ydelsen, hvis den frivillige organisation har lønnede ansatte, er af en vis størrelse og opgaverne, du udfører, ellers ville være udført af lønnede medarbejdere.
Men inden du kan starte din frivillige indsats, skal du udfylde en blanket gennem din a-kasse, som de skal godkende - på den måde har du også et bevis for, at du har overholdt reglerne. Hvis du ikke overholder reglerne og ikke informerer din a-kasse, kan du risikere at få nedsat din offentlige ydelse.
Hvis du modtager på kontanthjælp, uddannelseshjælp eller integrationsydelse og gerne vil lave frivilligt arbejde, er der som udgangspunkt kun ét krav i lovgivningen: Det frivillige arbejde må ikke forhindre dig i at stå til rådighed for arbejdsmarkedet.
Derfor er det altid en god idé at informere din kommune/sagsbehandler om dit frivillige arbejde og også løbende holde dem orienteret om din indsats, da det kan have indflydelse på dit videre forløb.
Når du modtager sygedagpenge, er der som udgangspunkt ingen begrænsninger for, hvad du må udføre af frivilligt arbejde.
Men der er forskellige ting, som du skal være opmærksom på:
- Dit frivillige arbejde må hverken forsinke din helbredelse eller bidrage til forværring af din sygdom.
- Dit frivillige arbejde må ikke stå i vejen for dit samarbejde med kommunen og den nødvendige opfølgning.
- Du skal være opmærksom på, hvilken form for frivilligt arbejde du laver, da kommunen kan vurdere, at du ikke længere er berettiget til sygedagpenge, hvis du kan varetage et omfattende og krævende frivilligt arbejde.
Vi anbefaler, at du orienterer din sagsbehandler og får den frivillige aktivitet godkendt for at være sikker på, at du ikke bryder reglerne og mister retten til sygedagpenge.
Som udgangspunkt er der ingen begrænsninger for din ret til at yde en frivillig indsats.
Du skal dog være opmærksom på, at frivilligt arbejde kan indgå i vurderingen af, om der er sket en forbedring af din arbejdsevne.
Hvis det frivillige arbejde får et omfang og en karakter, der begynder at ligne et ordinært job, kan der opstå tvivl om graden af din nedsatte arbejdsevne.
Vi anbefaler, at du kontakter din sagsbehandler og får den frivillige aktivitet godkendt for at undgå, at der opstår tvivl.
Hvis du er ansat i et fleksjob og dermed får fleksjobløn, anbefales det, at du altid kontakter din sagsbehandler, før du begynder at arbejde som frivillig.
Selvom du er i fleksjob, er fleksjoblønnen en offentlig støtte, og kommunen skal derfor være indforstået med dit frivillige arbejde, ellers risikerer du at blive trukket i din støtte eller få din situation/arbejdsevne revurderet.
Der er i udgangspunktet ingen begrænsninger for, hvad du må udføre af frivilligt arbejde, hvis du er under 40 år og deltager i et individuelt ressourceforløb.
Du skal være opmærksom på, at når kommunen udarbejder dit ressourceforløb, kan dit frivillige arbejde indgå som en faktor fx i vurderingen af din erhvervsevne.
Du skal også være opmærksom på, at din frivillige indsats i et vist omgang kan indgå i den løbende vurdering af, om du har forbedret din erhvervsevne under ressourceforløbet.
NB!: Det er ikke længere muligt at få tilkendt førtidspension, hvis du er under 40 år. I stedet skal en individuel og helhedsorienteret indsats (et såkaldt ressourceforløb) udvikle din arbejdsevne og hjælpe dig videre i livet.
Hvis du får folkepension eller SU, er der ingen begrænsninger for, hvilken form for frivilligt arbejde du må lave og i hvilket omfang.
Hvis du modtager på kontanthjælp, uddannelseshjælp eller integrationsydelse og gerne vil lave frivilligt arbejde, er der som udgangspunkt kun ét krav i lovgivningen: Det frivillige arbejde må ikke forhindre dig i at stå til rådighed for arbejdsmarkedet.
Derfor er det altid en god idé at informere din kommune/sagsbehandler om dit frivillige arbejde og også løbende holde dem orienteret om din indsats, da det kan have indflydelse på dit videre forløb.
Hvis du får folkepension eller SU, er der ingen begrænsninger for, hvilken form for frivilligt arbejde du må lave og i hvilket omfang.